PULI

Om Puli
Oppdrettere
Valper

Historikk

Av Leif Ragnar Hjorth

Puli er en gammel rase. Det fortelles at den kom med de store folkevandringene på 900-tallet fra Asia til den ungarske puszta, sammen med gjeterne. Størrelsen skulle være like høy som gjeterens støvleskaft. Den skulle ære uredd og lett å lære opp, slik at den kunne utføre sin jobb med å passe saueflokken.

Pelsen var viktig slik at den beskyttet mot varme, kulde og angrep fra andre dyr. Det sies at en puli med letthet kan gjete en flokk på 300 sauer, alene. Den brukes forøvrig til gjeting av andre husdyr også. Størrelse- variasjonen har alltid vært stor på puli. Tidligere fantes det en stor over 50 cm som ble brukt av politiet. 37 -47 cm ble brukt som gjeterhund, mens de som var mindre ble brukt som hushund.

I dag sier rasestandarden at hannhunder ideelt sett skal være mellom 40 og 44 cm høye. Tisper skal ideelt sett være mellom 37 – 41 cm i skulderhøyde. Fargene skal være sort, grå, mørk aprikos med sort maske (masket fako) eller hvit. De skal være ensfarget (bortsett fra masket fako), men en liten hvit brystflekk er tillatt.

Puli liker å lære og vil gjerne være aktiv, derfor er det fint å lære den opp til lydighetstrening, agility, gjeterhund eller annen aktivitet. Det viser seg at den som lærer hunden noe, er det mennesket den setter mest pris på. Den er ikke bare en gjeterhund, men den har også vaktinstinktet i behold. Derfor vil den bjeffe når det kommer folk. Jeg tror ikke du klarer å venne den av med dette, men jeg mener absolutt det er mulig å begrense det,

Til Norge kom de første pulier på 60-tallet. Disse ble imidlertid borte men nye kom inn på 70 tallet og siden har det vært puli i Norge. Det har aldri blitt noen stor rase i Norge og det har kommet og gått noen oppdrettere i løpet av årene, en oppdretter har imidlertid vært stabil de siste 20 årene

I Norge er det ca 90 puli, slik at det fortsatt er en sjelden rase hos oss. Det finnes flest sorte, men også noen hvite og masket fako. Det fødes stort sett ett til to kull i året i Norge. Noen nye kjærkomne tilskudd har kommet til i løpet av årene fra Sverige, England, Jugoslavia og selvfølgelig Ungarn.

Pelsen

Når du får en valp på 8 uker ser pelsen ut som en vanlig langhårs-valp «type teddybjørn».

Den karakteristiske snorpelsen begynner først å danne seg ved 6 -10 måneders alder. Det at pelsen deler seg i «spagettitynne» korketrekkere fra ca. 5 måneders alder er ikke snorer. Når snorpelsen danner seg er det endel arbeide for å holde pelsen ren.

Etterhvert som hunden blir eldre, blir snorene/båndene strammere og strammere. Og den flotte Puli-pelsen blir tydelig fra ca. 14 måneders alder.

Ikke alle hunder danner fotsid pels, men blir den det er dette ikke oppnådd før hunden er 3 – 4 år. Da klipper vi den slik at pelslengden rekker 1 – 5 cm. fra bakken alt etter som vi ønsker. Bånd-pels og snor-pels er likeverdige på utstilling.

Sykdommer

Hofteleddsdysplasi. Dette kan tidligst diagnostiseres sikkert ved 12 måneders alder. Det er altfor få hunder som blir røntget og klubbens materiale er stort sett fra de hundene som skal gå i avl . Men at det er få hunder som røntges kan jo også bety at det er et lite problem innen rasen.

Det er kjent fra utlandet at det finnes arvelige øyesykdommer innen rasen. Det er imidlertid ikke funnet dette på hunder i Norge. Alle avlsdyr anbefales fra klubben om å bli øye-undersøkt

Kilder:

  • Wikipedia
  • Artikkel i Hundesport nr 5, 2006
  • FCI’s rasestandard
  • Pál Sákrány og Imre Ósag: Hungarian Dogbreeda – 1987
puli

NT.CH. NORDUCH NV-88 89 90 Borgvaale Pia Rosenhjorth.

Puli er en utmerket agillityhund

Puli er en utmerket agillityhund

Pulihode

Pulihode

Diak i full fart

Diak i full fart

Webmaster: Bjørn Olav Andersen

kuvasz@fjellflokken.com

KUR logo

KUR-styret

post@kur.no