MUDI
Historikk
Av Bjørn Olav Andersen
En av artiklene jeg har brukt som kildematriale i denne fremstillingen av Mudiens historie bærer undertittelen «Our Mysterious Mudi» En treffende tittel med tanke på de forskjellige teoriene om dens opphav. Er den en urgammel rase, eller en mer moderne blanding av puli og diverse spisshunder som oppsto en gang mellom 16- og 1800-tallet?
Til støtte for at den er en av de virkelig gamle rasene er bl.a. at det i både i pulikull og pumikull ble født mudi-lignende valper helt opp til våre dager, men aldri motsatt. Den er også meget lik den kroatiske gjeterhunden, og den finner vi omtalt i litteraturen allerede på 1600-tallet.
Det vi med sikkerhet vet er at historikeren Dr. Dezö Fényes oppdaget og beskrev rasen da han var ute og samlet gjenstander og tradisjoner hos lokalbefolkningen på slutten av 1800-tallet. Han syntes at den lokale gjeterhunden, som de bare kalte «driver-hund», virket som en ganske homogen rase. Dette ble understreket av den avlen Dr. Fényes etterhvert satte i gang. Han oppkalte rasen etter et typeriktig eksemplar av rasen som het Mudi. Det skulle ta Dr Fényes over tredve år å få aksept for rasen. Først i 1936 ble rasen godkjent av de ungarske autoritetene.
Som de andre ungarske gjeter- og vokterrasene ble Mudien sterkt desimert under andre verdenskrig. Heldigvis fattet en del ildsjeler intersse for rasen i 1960-årene, og rasen fikk en renessanse. I 1966 kom en ny FCI-godkjent standard, skrevet av Dr. Zoltán Balássy.
Desverre hadde Dr. Balássy et for lite utvalg av hunder å bygge standarden på, og det kom en del forandringer i forhold til Dr. Fényes utgave. Bl.a. ble rasen mindre, og en del av farve-variantene var ikke med i den nye. Etterhvert oppdaget man at en del av farvevariantene som bare fantes i den gamle standarden fortsatt fantes. Dette førte til at en ny standard kom i 2001 hvor disse farvene var med.
Til Norge kom det første eksemplaret i 1996. Det første valpekullet ble født i 2005. Mudien begynner nå å bli en populær rase til diverse hundesporter, f.eks. agility, bruks og lydighet.
Gemytt
En Mudi skal gi inntrykk av å være en våken, energisk og intelligent
hund. Den er meget lettlært og tilpassningsdyktig. Mye lek og nye
utfordringer er noe som passer rasen godt. Rasen er fysisk veldig smidig, rask og utholden.
Mudien kan være reservert og tilbakeholden overfor fremmede, noen kan også ha endel vokt, derfor er det viktig med mye sosialisering ogmiljøtrening som valper/unghunder. Det er viktig at eier legger noe jobb ned i dette, og legger tilrette for at hunden ikke har behov for å passe på. En mudi er veldig førerorientert og førermyk hund, men som eier må man klare å henge med og vite hva man ønsker og ikke ønsker av oppførsel.
En mudi trenger trening og stimulanse for å trives, men klarer fint dager i ro uten problemer. Den elsker lange turer i skogen, for så å ligge i sofan med alle bena i været. Rasen er kjapp, lettlært og utholden, mange har mye lekelyst og er lette å motivere til arbeid. Mudien har en posjon egenvilje, mye instinkter og lærer lynarskt, derfor bør eieren være konsekvent og bevisst i sin trening, eller klarer mudien å finne ut av ting selv.
Rasen egner seg ypperlig til bruks, lydighet, agility, freestyle.
Utseende
Mudi er en middels stor hund. Mankehøyden til en hanhund er 41-47 cm (ideal: 43-45 cm), for en tispe 38-44 cm (ideal: 40-42 cm). Vekten er henholdsvis 11-13 kg og 8-11 kg.
Bortsett fra på hodet og fremsiden av bena skal pelsen være bølget eller lett krøllet og 3-7 cm lang. Tillatte frarver er fakó (fawn), sort, blue merl, askegrå, brun og hvit. Mudien er en rase uten noe pelsstell – skitt og smuss fester seg ikke.
Det hender en sjelden gang at det fødes hunder med stumphale eller helt uten hale, uten at dette er en feil.
De skråstilte øynene skal være så mørke som mulig. Hos hunder som har farven blue merl er det tillatt med blå eller hvite øyne.
Helse
Vanlig levealder er 12-15 år, og holder seg ofte frisk opp i årene.
Rasen er generelt en frisk rase, med enkelte tilfeller av HD.
Kilder:
- Inga Realfsen, Kennel Sigedriva
- Artikkel i Hundesport nr 5, 2006
- FCI’s rasestandard
- Dr Péter Pongrácz: The Breed Which is Kept Alive by its Variabilty: Our Mysterious Mudi.
- Dr Péter Pongrácz and Celeste Pongrácz: The History of the Mudi Breed, Hungary’s «Druver Dog»

Farvevariant Blue Merle

Farvevariant Sort

Farvevariant Fakó (fawn)

Farvevariant Hvit

Farvevariant Brun

Farvevariant Askegrå

Mudien har ingen problem med å takle det norske klimaet.
Webmaster: Bjørn Olav Andersen
& Berit Hotvedt
KUR-styret